DÜNYA ETNOSPOR KONFEDERASYONU TÜZÜĞÜ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Konfederasyonun Adı ve Merkezi, Statüsü, Amacı, Çalışma Konuları ve Faaliyet Biçimleri, Üyelerin Hakları ve Yükümlülükleri

Konfederasyonun Adı ve Merkezi

Madde 1:

Konfederasyonun adı Dünya Etnospor Konfederasyonu’dur ve kısaltması DEK olarak kullanılır. Konfederasyonun ismi Uluslararası Organizasyonlarda World Ethnosport Confederation şeklinde kullanılır ve kısaltması WEC’tir. Bundan sonra işbu tüzükte kısaca Konfederasyon denilecektir. Konfederasyonun merkezi İstanbul’dadır.

Etnospor; millî değer olarak toplumlara mâl olmuş geleneksel sporları kapsayan, kültürel öğelerin yaşatılmasına önem veren, yerelliği içeren, spor dalları ve oyunlar arasında eşitlik ve adaleti sağlamayı amaçlayan, farklı kültürler tarafından yüzyıllardır yapılagelen birbirinden zengin sporlar/oyunlar için yapılan tanımı ifade eder.

Konfederasyonun Statüsü

Madde 2:

Konfederasyon 3335 sayılı Uluslararası Nitelikteki Teşekküllerin Kurulması Hakkında Kanun ve Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kurulmuştur.

Konfederasyonun Amacı

Madde 3:

Konfederasyonun amacı; kültürel ve millî birikimin ihyası için önemli adımlardan biri olan Etnospor çalışmalarında ve kültürel alanlarda olmak üzere ekonomik ve ticari işbirliklerini geliştirmek, bu konularda bilgi, birikim, deneyim ve karşılıklı teknolojilerden yararlanmak için, Türkiye ve Dünya genelinde çeşitli kimliklerle millî bir bütünlük oluşturan insanların, kültürel özgünlüklerini korumaya yardımcı olmak, desteklemek ve bu doğrultuda Etnospor anlayışının gelişmesini teşvik etmektir.

Dünya genelindeki tüm etnik sporları tek bir kurumsal çatı altında toplamak, üye federasyonlar arasında birlik ve beraberlik tesis etmek,  Etnospor anlayışını ve ahlakını yaygınlaştırıp olgunlaştırmak Konfederasyonun önceliklerindendir. Ayrıca, Etnospor alanındaki her türlü sportif, sosyal ve kültürel çalışmaları düzenlemek,  bu yönde çalışmalar yapan diğer kurum ve kuruşlar ile işbirliği yapmak konfederasyonun başlıca hedeflerindendir.

Konfederasyon, sporcuların fiziki olarak sağlam ve yetenekli olmasını, ruhsal olarak ahlaki erdemlerle donatılmasını desteklemeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda, Konfederasyon, sporcuların maddi, manevi, kültürel, sosyal ve sportif alanlardaki eğitimlerine katkıda bulunmayı; topluma ve millî değerlere saygılı, dostluğa değer veren; gelişime açık, zeki, çevik, donanımlı sporcular ve bireyler yetişmesi için çalışmalar yapmayı hedeflemektedir. Konfederasyon, Etnospor kültürü çerçevesince ulusal ve uluslararası dostluklar geliştirip sağlamlaştırmayı ve her bir ülkenin dünya sahnesinde en iyi şekilde ve eşitlikçi olarak tanıtılıp temsil edilmesini amaçlamaktadır. Farklı medeniyetlerden miras kalan etnik sporların ve kültürlerin korunması ve gelişmesinin desteklenmesi Konfederasyonun önceliklerindendir.

Konfederasyonun Çalışma Konuları ve Faaliyet Biçimleri

Madde 4:

Konfederasyon, kuruluş amacı kapsamında, bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla aşağıdaki çalışma konularında ve belirtilen biçimde faaliyet gösterir:

1. Ulusal ve uluslararası düzeyde geleneksel spor dallarına göre proje, organizasyon, turnuva, yarışma ve festivaller düzenlemek.

2.           Geleneksel spor dallarının oyun kurallarını net bir biçimde belirlemek ve oyunlara uluslararası standardizasyon getirilmesi ve kural anlaşmazlıklarının giderilmesi için çalışmalar yapmak ve yürütmek.

3.           Dünya genelinde geleneksel spor dalları ve kültürünün halk tarafından öğrenilmesi, benimsemesi ve etnik kültürlerin korumasını sağlamak için gerekli adımları atmak.

4.           Geleneksel spor dalları sporcularının sağlığının korunmasını ve spor hayatlarının uzun olmasını teşvik etmek, sosyal ve profesyonel geleceklerinin güvence altına alınması için spor kuruluşları ve devlet kurumlarının çabalarını teşvik etmek ve bu alandaki işbirliklerini desteklemek.

5.           Geleneksel spor dallarını insanlığın hizmetine sunarak ulusal ve küresel barışın güçlenmesi için kamu ve özel kuruluşlar ile işbirliği yapmak.

6.           Küreselleşme sürecinde kültürel mirası olumsuz etkileyen nedenleri önleyici adımlar atmak.

7.           Himayesi altında düzenlenen yöresel, bölgesel, ulusal ve uluslararası oyunlara ve organizasyonlara katılması için sporcuların ve takımların hazırlanmasına yardımcı olmak.

8.           Geleneksel spor dallarına göre idarecilerin, antrenörlerin, hakemlerin ve gönüllülerin yetiştirilmesine yönelik kurslar açmak ve ilgili kişilerin kıdem terfiini yapmak.

9.           Geleneksel spor branşlarına göre antrenörlük ve hakemlik kursları ve seminerleri düzenleyerek antrenör ve hakemleri yetiştirmek ve derecelerine göre sertifika sağlamak, Konfederasyona bağlı hakemlerin her türlü haklarını korumak.

10.         Yerel ve uluslararası turnuvalar, şampiyonalar, etkinlikler organize edip bu etkinliklerin sponsorluğunu, teknik elemanlarını ve hakemlerin teminini üstlenmek ve etkinlik sonrası verilecek olan ödül-madalya-kupa vb. hediyelerin temin edilmesini sağlamak.

11.         Etnospor ve Etnokültürel faaliyetlerde yüksek başarı gösteren veya potansiyel başarı gösterebilecek kişilerin her türlü eğitim, öğretim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için yardımda bulunmak veya karşılıklı/karşılıksız burs vermek.

12.         Ortak amaç doğrultusunda faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası kurumları maddi ve manevi olarak desteklemek ve çalışmalarında kendilerine sponsor olmak.

13.         Geleneksel spor faaliyetleri için sportif, sosyal ve kültürel tesisler açmak, kiralamak veya satın almak ya da işletmek/işlettirmek. Bunları gerektiğinde satmak, kiralamak, devretmek. Sportif faaliyetler için gereken alet, mal ve malzemeleri temin etmek.

14.         Yürürlükteki yasalara uygun olarak uluslararası faaliyette ve işbirliğinde bulunmak, yurt dışında kuruluş kurmak, Yurt dışında bulunan kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım almak ya da vermek.

15.         Geleneksel spor dallarının tanıtımını sağlayıcı aktiviteleri desteklemek ve bilinirliklerinin

arttırılması için reklam ve tanıtım çalışmaları yapmak ve yaptırmak.

16.         Kendisine bağlı üye kişi, kurum veya kuruluşların çalışmalarını yakinen takip etmek ve bünyesindeki tüm üyelere yol gösterici çalışmalar yapmak.

17.         Kendisine üye ya da üye olmayan tüm kişi veya kurumlar tarafından yapılan turnuvalara, organizasyonlara, etkinliklere ve kamplara sponsor olmak ve destek vermek. Aynı zamanda kendi yaptığı tüm faaliyetler için sponsorluk desteği almak.

18.         Geleneksel spor dallarının metodolojik ve bilimsel özelliklerine yönelik araştırmalar yapmak veya yaptırmak, bilimsel ve eğitim etkinlikleri düzenlemek.

19.         Geleneksel spor dallarının ve millî kültürlerin tanıtımı için açık oturum, münazara, konferans, seminer, panel, çalıştay, brifing, forum vb. çalışmaları tertip etmek.

20.         Amacı doğrultusunda faaliyet konularını gerçekleştirmek için ilgili mevzuat çerçevesince kaynaklarını işletmek/işlettirmek.

21.         Ayni ve nakdi yardım ve bağışları ve diğer gelirleri usulüne uygun ve yasalar çerçevesinde faaliyet konuları için koşullu ya da koşulsuz kabul etmek ve kullanmak.

22.         Faaliyet konularını gerçekleştirmek için İktisadi İşletmeler kurmak ve işletmek. Bu işletmeleri gerektiğinde kiralamak, devralmak ve devretmek.

23.         Amacı doğrultusunda taşınır-taşınmaz mal ve mülkleri, motorlu-motorsuz araçları, diğer alet, edevatı, mal ve malzemeleri satın almak ve satmak, kiralamak veya kiraya vermek, ücretsiz devralmak veya devretmek.

24.         Amacı doğrultusunda her türlü inşaatı yapmak/yaptırmak; zilyetliğinde bulunan gayrimenkulleri işletmek veya işlettirmek. 

25.         İhtiyacı çerçevesince bünyesinde sporcu, sağlık personeli, teknik ve idari personel istihdam etmek.

26.         Amaç birliği olan kişiler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile çalışmak ve ortak organizasyonlar düzenlemek, düzenlenen organizasyonlara katılmak ve destek vermek. İşbirliği yaptığı kurum ve kuruluşlardan maddi yardım almak ve bunlara maddi yardımda bulunmak.

27.         Faaliyet konularını gerçekleştirmek için özel ve resmi TV, Radyo, Ulusal ve Yerel Basın veya dergiler gibi görsel ve yazılı medya ile diyalog kurmak. Viral video çekmek veya çektirmek. Her türlü dijital malzemeyi hazırlamak. İlgili araç, mal ve malzemeleri temin etmek. Gerektiğinde bunları satmak, kiraya vermek veya devretmek. İlgili elemanları temin etmek.

28.         Faaliyetlerini ve görüşlerini kamuoyunla paylaşmak üzere açıklamalar yapmak ve bildiriler yayınlamak.

29.         Tanıtım ve eğitim amaçlı gazete, kitap, dergi, bülten, broşür, bez ve kâğıt afişler, katalog, yıllık, el ilanları ve Konfederasyon için diğer matbuatı bastırmak. Konfederasyon ile ilgili bayrak, flama, rozet ile diğer hediyelik eşyaları hazırlatmak, satmak veya ücretsiz vermek.

30.         Konfederasyon bünyesinde oluşturulacak kurullar, komiteler, komisyonlar veya uzman ya da danışmanlar aracılığı ile geleneksel spor branşları ve genel çalışma konularında incelemeler ve araştırmalar yapmak.

31.         Çalışma ve faaliyet alanına giren konularda ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından maddi destek vermek üzere sunulan destek programlarına proje yazmak veya yazdırmak ve başvurusunu gerçekleştirmek. Olumlu neticelenen proje sonrası yapılacak maddi desteği kabul etmek ve proje içeriğinin doğru ve zamanında gerçekleşmesi için ilgili çalışmaları yürütmek.

32.         Konfederasyon merkezi dışındaki diğer ülkelerde şubeler, temsilcilikler, dernekler, birlikler, vakıflar ve federasyonlar açmak ve bu kurumlara görevli atamak.

Konfederasyon, amaçları doğrultusunda faaliyette bulunurken aşağıdaki ilkeleri kabul eder: 

1.           Konfederasyon himayesi altında düzenlenecek olan sportif ve diğer faaliyetlerde Konfederasyon logosunun, bayrağının, sembollerinin ve materyallerinin görünür şekilde kullanılması zorunludur.

2.           Irk, din, siyaset, cinsiyet veya başka nedenle herhangi bir ülke ya da kişiye karşı ayrımcılık yapılması Konfederasyon ve Etnospor hareketinin kültürüne aykırıdır.

3.           Tüm geleneksel spor dalları oyunlarının oynanış biçimlerinin ve uluslararası kurallarının belirlenmesinde Konfederasyon dünya genelinde yol göstericidir.

4.           Kurumların Konfederasyon tarafından tanınması ve Konfederasyona kabul edilmesi için tüzük hükümlerine uyum sağlamasını gerekmektedir.

Üyelik, Üyelerin Hakları ve Yükümlülükleri

Madde 5:

Yürürlükte olan ilgili mevzuat hükümlerine göre tüzel kişiliğe haiz, Konfederasyonun amaç ve hedefleri ile uyum sağlayan, ulusal ve uluslararası federasyonlar ve dernekler Konfederasyona üye olabilirler.

Konfederasyon üyeleri eşit haklara sahiptirler. Konfederasyon, üye federasyonlar ve dernekler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, din ve mezhep, aile, zümre ve sınıf farkı gözetmez.

Her üye federasyonun Genel Kurula gönderebilecekleri delege sayısı federasyon üyesi derneklerin üye sayısına göre belirlenir.

1.           Üyesi Derneklerin toplam üyesi 1000’den az olan üye federasyonlar 12 delege ile

2.           Üyesi Derneklerin toplam üyesi 1001 ve 2000 arası olan federasyonlar 18 delege ile

3.           Üyesi Derneklerin toplam üyesi 2001 ve 3000 arası olan federasyonlar 24 delege ile

4.           Üyesi Derneklerin toplam üyesi 3001 ve üstü olan federasyonlar 30 delege ile

Genel Kurulda temsil edilirler.

Her üye derneğin Genel Kurula gönderebilecekleri delege sayısı dernek üye sayısına göre belirlenir.

1.           Üye sayısı 1000’den az olan üye dernekler 12 delege ile

2.           Üye sayısı 1001 ve 2000 arası olan dernekler 18 delege ile

3.           Üye sayısı 2001 ve 3000 arası olan dernekler 24 delege ile

4.           Üye sayısı 3001 ve üstü olan dernekler 30 delege ile

Genel Kurulda temsil edilirler.

Üye federasyonlar ve dernekler, Konfederasyon Yönetim Kurulu karar aldığı takdirde Konfederasyona katılma payını ve aidatları muntazaman ödemek zorundadırlar.

Üyeler, Konfederasyon tüzüğüne ve düzenine uymak ile sorumludurlar. Her üye, Konfederasyonun amacına uygun davranmak, özellikle amacın gerçekleşmesini güçleştirici veya engelleyici davranışlardan kaçınmakla yükümlüdür.

Konfederasyon üyeleri şahsi ya da tüzel iş ve işlemlerinde Konfederasyon adını kullanarak menfaat sağlamak ya da alacak veya borç ilişkisine giremezler.

Üyeliğe Kabul, Üyelikten Çıkma ve Çıkarılma

Madde 6:

Yürürlükte olan yasaya uygun ve Konfederasyon tüzüğü amaç ve çalışma biçimleri doğrultusunda faaliyet gösteren ve resmi olarak kuruluşu tamamlanmış federasyonlar ve dernekler kendi yetkili organlarında karar almak suretiyle Konfederasyona üyelik için başvururlar. Başvurular Konfederasyon Genel Sekreterliğine yazılı olarak yapılmalıdır. 

Üyelik Koşulları;

-Bağlı olduğu ülkenin yasalarına göre gerekli tüm kuruluş işlemlerini tamamlamış, kuruluş iznini almış,

-Etnospor amaçlarına ve misyonuna uygun destekleyici faaliyetler icra eden,

-Kendi ülkesinin kanunlarına göre federasyon olma şartını yerine getirmiş,

-Tüzüğü Konfederasyon Yönetim Kurulunca tasvip görmüş,

-Tüzük hükümleri uyarınca katılma payları ve aidatları ödenmiş,

Federasyonlar ve dernekler, Konfederasyona üyelik için başvurabilirler.

Konfederasyon Yönetim Kurulu basit oy çokluğu ilkesine göre başvurunun kabulüne ya da reddine karar verir.

Başvurular başvurudan itibaren en geç otuz gün içerisinde karara bağlanır. Karar başvuru sahibi federasyonun veya derneğin Yönetim Kuruluna yazılı olarak bildirilir.

Adayın üyelik talebinin reddine ilişkin itirazların son inceleme merci Konfederasyon Genel Kuruludur.

Konfederasyon üyeliğinin sonra ermesi üyelikten ayrılma ve üyelikten ihraç şeklinde olur. Her üye, istediği zaman Konfederasyondan ayrılabilir. Üyelerin ayrılma kararını Konfederasyon Genel Sekreterliğine bir dilekçe ve kendi yetkili organında aldığı karar ile bildirmesi gerekmektedir. Üyelik için kanunda veya tüzükte aranılan nitelikleri kaybedenlerin Konfederasyon üyeliği kendiliğinden sona erer.

Konfederasyon üyelerinden Dernekler Kanunu’nda belirtilen yasak faaliyetlerde bulunan, Konfederasyonun amacına, tüzüğüne, Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına aykırı davranan, Konfederasyonun amacının gerçekleşmesini güçleştirici veya engelleyici davranış sergileyen veya Konfederasyonun aleyhinde faaliyette bulunan üyeler Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır.

Konfederasyonun Organları

Madde 7:

Konfederasyonun Organları şunlardır;

1.           Genel Kurul

2.           Yönetim Kurulu

3.           Denetim Kurulu

4.           Disiplin Kurulu

5.           Danışma Kurulu

Genel Kurul Teşkili

Madde 8:

Genel Kurul aşağıdaki üyelerin katılımı ile oluşur.

1.           Konfederasyon merkez yönetim, denetim, disiplin kurulu asil ve yedek üyeleri Konfederasyon Genel Kurulunda Konfederasyon Merkez Delegesi olarak kabul edilirler.

2.           Konfederasyona üye federasyonların ve derneklerin kendi yetkili organları tarafından, bu tüzükte belirtilen usul ve esaslara göre seçilerek Konfederasyona bildirilen delegeler. 

Delegelik müddeti, bağlı bulunduğu federasyonun Genel Kurul zamanları ile sınırlıdır.

Genel Kurul Görev ve Yetkileri

Madde 9:

Genel Kurul Konfederasyonun en üst ve en yetkili karar organı olup, görevleri şunlardır:

1.           Yönetim Kurulu Başkanını, asil ve yedek üyeleri ile Denetleme Kurulu ve Disiplin Kurulu asil ve yedek üyelerini seçmek.

2.           Kurulların çalışmalarını ve raporlarını denetleyerek ibra etmek, Yönetim Kurulunca hazırlanan tahmini bütçeyi aynen veya değiştirerek kabul etmek, gerektiğinde bütçe harcama kalemleri arasında değişiklik yapmak konusunda Yönetim Kuruluna yetki vermek. 

3.           Konfederasyon amaçlarının gerçekleşmesi için gerekli olan taşınır ve taşınmaz malların satın alınması, kiralanması, işletilmesi, satılması veya devredilmesi, personele verilecek ücretlerin tespiti, yolluk ve sosyal hakların tayin ve tespiti için Yönetim Kuruluna yetki vermek.

4.           Uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapılmasında yarar görüldüğü hallerde gerekli mercilerden yasal izinlerin alınmasından bu temasların sağlanması konusunda karar vermek ve bu konuda Yönetim Kurulunu görevlendirmek.

5.           Konfederasyon Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Disiplin Kurulu üyelerinin ücretlerini ve sosyal haklarını belirlemek.

6.           Konfederasyon tüzüğünü değiştirmek ve Konfederasyonun feshine karar vermek.

7.           Konfederasyonun yurtiçi ve yurt dışındaki benzer kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması kararını almak.

8.           Gerekli gördüğü durumlarda araştırma ve inceleme komisyonları kurmak,

9.           Yönetim Kurulunun diğer önerilerinin incelenip karara bağlamak.

10.         Burada belirtilmediği halde Dernekler Kanununda ve mevzuatta belirtilen bütün yetkileri kullanmak ve görevleri yapmak.

11.         Üye federasyonlar arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla iç tüzük ve yönetmenlikler yayınlamak ve bu konuda Yönetim Kuruluna yetki vermek.

12.         Genel Kurul, Konfederasyonun diğer organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir. Konfederasyonun en yetkili organ olarak Konfederasyonun diğer bir organına verilmemiş olan işleri görür ve yetkileri kullanır.

Genel Kurul Toplantıları

Madde 10:

Genel Kurul olağan ve olağanüstü olarak toplanabilir.

a) Olağan Genel Kurul: Konfederasyon Genel Kurulu her 3 (üç) yılda bir Aralık ayı içerisinde Yönetim Kurulunca belirlenecek gündem, gün, yer ve saatte olağan olarak toplanır.

b) Olağan Üstü Genel Kurul: Olağan Genel Kurul dışında yapılan toplantılardır.

Olağanüstü Genel Kurul şu hallerde toplanır:

1.           Yönetim Kurulunca gerekli görülen hallerde,

2.           Denetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde,

3.           Konfederasyon üyelerinin beşte birinin yazılı başvurusu üzerine,

4.           Konfederasyon Başkanının istifası, vefatı veya Yönetim Kurulu asıl ve yedek toplam üye sayısının on beş üyenin altına düşmesi halinde mevcut Yönetim Kurulunun çağrısı üzerine Genel Kurul olağanüstü toplanır.

5.           Denetleme Kurulu veya 1/5 delegenin yazılı istekleri üzerine Yönetim Kurulu en geç bir ay içerisinde Genel Kurulu olağan üstü toplantıya çağırmak zorundadır. Aksi takdirde Denetleme Kurulu üyelerinden birinin veya toplantıyı isteyen delegelerden birisinin isteği üzerine mahalli Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Konfederasyon delegelerinden üç kişilik bir heyet oluşturulur ve bu heyet Konfederasyon Genel Kurulunu toplar.

Toplantı Çağrı Usulü

Madde 11:

Genel Kurul toplantı yeri ve zamanı Konfederasyon Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Genel Kurul toplantıları ile ilgili her türlü işlem Yönetim Kurulunca yapılır.

Yönetim Kurulu, Konfederasyon tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üye federasyon ve derneklerin Genel Kurulda kaç delegeyle temsil edileceğinin listesini düzenler. Genel Kurula katılma hakkı bulunan üye federasyonlar ve dernekler, en az bir ay önceden toplantının günü, saati, yeri ve gündemi en az bir gazetede veya Konfederasyonun internet sayfasında ilan edilmek, üyelerin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj veya faks mesajı gönderilmek, üyelere yazı ile bildirilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, Genel Kurul toplantısından en az onbeş gün önce kendilerini temsilen Genel Kurula katılacak olan delegelerin isim listesinin Konfederasyon Genel Sekreterliğine bildirilmesi, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

Genel Kurul toplantısına çağrılan üyeler, kendilerini temsilen oy kullanacak olan delegelerin listesini, Genel Kurul’dan en az onbeş gün önce Konfederasyon Genel Sekreterliğine bildirmek zorundadır. Bu süre içinde listeyi sunamamak konusunda geçerli bir mazeret bildiren üyeye beş gün daha ek süre tanınabilir. Bu süre içerisinde de delege listesini vermeyen üye, Genel Kurulda biri federasyon veya dernek başkanı olmak üzere sadece üç delege ile temsil edilir. 

Toplantı çoğunluk sağlanamaması dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma nedenleri de belirtmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, yukarıda belirtilen esaslara göre yeniden çağırır. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

Toplantı Yeter Sayısı

Madde 12:

Genel Kurul; üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Tüzük değişikliği ve Konfederasyonun feshi hallerinde ise Genel Kurul üyelerin üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetim Kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz

Toplantı Yapılış Usulü

Madde 13:

Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin ve bu üyeleri temsilen Genel Kurula katılacak olanların listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek olanların resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri yahut pasaportları, Yönetim Kurulu üyeleri veya Yönetim Kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen yeri imzalamayanlar ile Genel Kurula katılma hakkı bulunmayanlar toplantı yerine alınmazlar. (Bu kişiler ve Konfederasyon üyesi olmayanlar, ayrı bir bölümde Genel Kurul toplantısını izleyebilirler.) Genel Kurul delegeleri, delegelik belgesini almak ve delege listesini imzalamak zorundadır.

Konfederasyon Başkanı veya onun görevlendireceği Başkan Vekili veya Başkan Yardımcısı ya da Yönetim Kurulu üyesinin, Genel Kurul delege listesini incelemesi ve katılanların sayısını belirlemesi ile Genel Kurul toplantısı için aranan çoğunluğun bulunup bulunmadığı tespit edilir.

Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden birinin konuşması ile açılır.

Daha sonra, Genel Kurulca toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan yardımcısı ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.

Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.

Genel Kurulda her delegenin bir oy hakkı vardır; delege oyunu şahsen kullanmak zorundadır.

Onursal üyeler Genel Kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar.

Konfederasyon organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan delegelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirûn listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.

Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler Yönetim Kurulu Başkanına teslim edilir. Yönetim Kurulu Başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen Yönetim Kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.

Divan Kurulu ve Görevleri

Madde 14:

Divan Kurulu, bir başkan, yeteri kadar başkan yardımcısı ve bir yazman üyeden oluşur. Ayrıca Genel Kurulca üyeleri arasından seçim işlerinde görev yapacak iki sandık görevlisi seçilir. Divan kurulunun seçimi üyelerin açık oyu ile yapılır. Divan kurulu başkanı ve üyelerinin Genel Kurul üyesi olması zorunludur.

Divan Kurulu, bu tüzük hükümleri çerçevesinde ve gündem maddelerine göre toplantının yürütülmesini sağlamakla görevli ve yetkilidir.

Divan Kurulu oluştuktan sonra Genel Kurul çalışmalarına ilişkin her türlü itiraz, divan kurulu tarafından karara bağlanır.

Genel Kurul Gündemi

Madde 15:

Genel Kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Genel Kurul gündemi Yönetim Kurulunca önceden belirlenir.

Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda birinin imzasıyla yazılı olarak sunulan konular da gündeme eklenir.  Bu tür maddeler daha önce ilan edilmiş gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasından sonra ele alınır.

Gündem toplantı tarihinden en az bir ay önce Konfederasyonun internet sitesinde üyelere duyurulur.

Genel Kurul gündeminde; açılış, divan kurulu seçimi, mali rapor ile faaliyet ve denetim raporlarının görüşülerek kabulü ile Yönetim Kurulunun ibra edilmesi, yeni döneme ait bütçenin görüşülüp onaylanması, seçim maddesi ile ihtiyaç halinde diğer hususlar yer alır.

Genel Kurul gündeminde bir önceki dönemin bütçesi görüşülerek karara bağlanır, içinde bulunulan yılın bütçesi üzerinde düzenleme yapılır ve bir sonraki dönemin bütçesi onaylanır. Kurulda, tüzük değişiklikleri ile Konfederasyonun iş ve işleyişine ilişkin diğer konular da görüşülerek karara bağlanır.

Genel Kurul Oturumu ve Görüşmeler

Madde 16:

Divan kurulu, seçildikten ve yerini aldıktan sonra divan başkanı, ilanda yer alan gündemi Genel Kurula açıklar ve gündem maddelerinin görüşülmesine geçer.

Söz almak isteyen delegelere yazılma sırasına göre söz verilir. Konfederasyon kurullarının sözcüleri ile usul hakkında söz almak isteyenlere öncelik tanınır.

Konuşma süresi, Genel Kurula katılan delegelerden on tanesinin yazılı isteği üzerine yapılacak açık oylama ile görüşme açılmaksızın sınırlandırılabilir.

Genel Kurulda, görüşme yeterliliği, bütçe ve tüzük değişiklikleriyle ilgili tekliflerin yazılı olarak yapılması zorunludur.

Divan başkanı, gündem maddeleri görüşülürken ya da oylama yapılırken düşüncesini açıklayamaz. Konuşma yapmak isterse sıraya girer ve sırası gelince yerini başkan yardımcısına bırakarak düşüncelerini açıklar. Divan başkanı, hakkında düşüncesini açıkladığı gündem maddesinin görüşülmesi tamamlanınca yerine geçebilir.

Seçim İşleri

Madde 17:

Konfederasyon Başkanı adaylarında aşağıdaki şartlar aranır;

En az üniversite lisans mezunu olmak.

Genel Kurul tarihinden en az on gün önce yazılı bir dilekçe ile adaylığı için Konfederasyona başvurur.

Konfederasyon, başkanlık için başvuran adayların listesini ve Genel Kurul delegelerinin teklif yazılarını divan başkanlığına iletir. Başkan adayları, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Disiplin Kurulu asıl ve yedek üye listelerini divan kuruluna yazılı olarak teslim ederler.

Oylamada, başkan adayları ve önerdikleri Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Disiplin Kurulu listeleri blok olarak oylanır ve seçilirler. Kurullara münferit olarak aday olunmaz, oylanan listelerde çizme, eksiltme veya ekleme yapılmaz.

Genel Kurulda sadece bir başkan adayı ve kendisinin blok listesi yer alıyorsa seçim açık oylama ile ve sadece el kaldırarak onay verme suretiyle neticelenir. Genel Kurulda hazır bulunan delegelerin salt çoğunluğunun onay vermesi halinde başkan ve listesi seçilmiş olur.

Divan başkanı, istekleri halinde başkan adaylarına Genel Kurula hitap etmeleri için ad çekme suretiyle tespit edeceği sırayla söz hakkı verir. Başkan adaylarının konuşma süresi aday sayısı dikkate alınarak divan kurulu tarafından belirlenerek oylamaya sunulur.

Genel Kurulda aksine karar alınmamışsa oylamalar açık olarak yapılır. Açık oylamada divan başkanın belirleyeceği yöntem uygulanır.

Seçimde en yüksek oyu alan başkan adayı ve bu adayın listesi seçilmiş sayılır. Oyların eşit çıkması halinde aynı gün Genel Kurulda ikinci bir oylama yapılır. Bu oylamada da eşitlik bozulmaz ise başkan ve kurullar kura ile belirlenir.

Divan başkanı, seçim sonuçlarını oy çoğunluğuna ve oy sırasına göre Genel Kurul üyelerine açıklar.

Toplantısız veya Çağrısız Alınan Kararlar

Madde 18:

Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile Konfederasyon üyelerinin tamamının bu tüzükte yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Bu şekilde karar alınması olağan toplantı yerine geçmez.

 

İKİNCİ KISIM

Yönetim Kurulu

Yönetim Kurulunun Teşkili, Toplanma Usulü ve Çalışma Şekli

Madde 19:

Yönetim Kurulu, Konfederasyonun icra, yönetim ve temsil organı olup, Genel Kurula karşı sorumludur. Konfederasyonu idari, yargı mercilere, gerçek ve tüzel kişilere karşı temsil eder.

Yönetim Kurulu; Genel Kurul tarafından seçilmiş olan Konfederasyon Başkanı ve on dört asıl üye olmak üzere on beş asıl üyeden oluşur. Genel Kurulda ayrıca dokuz yedek üye seçilir.

Konfederasyon Yönetim Kurulu teşekkülünde en az 7 Yönetim Kurulu üyesi “Geleneksel Okçuluk” alanında faaliyet gösteren federasyon ve derneklerin delegelerinden seçilir.

Genel Kurulda seçilmiş olan Konfederasyon Başkanı aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanıdır. Başkan Konfederasyonu her ortam ve platformda tek başına temsile yetkilidir. Konfederasyonun faaliyetlerini ilgili mevzuat hükümleri ile Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına göre yürütür.

Yönetim Kurulu seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü yaparak saymanı belirler.

Yönetim Kurulunun bir üyesi Başkan tarafından Başkan Vekili olarak, iki üyesi ise Başkan Yardımcısı olarak atanır.

Başkanın vefatı veya istifası halinde, mevcut Yönetim Kurulu üyeleri arasından en geç üç ay içinde yeni Yönetim Kurulu seçimi yapılması şartıyla, bu görevi başkan vekili yürütür. Yönetim Kurulu üyeleri içinden bu şekilde seçilen Başkan, ilk Genel Kurula kadar görevi sürdürür.

Asıl üyelerin istifası ya da herhangi bir nedenden dolayı görevden ayrılması durumunda mevcut Yönetim Kurulunun alacağı çoğunluk kararına göre yedek üyeler asıl üye olarak seçilir.

Konfederasyon Başkanı dahil Yönetim Kurulunun ve diğer kurulların görev süresi üç (3) yıl olup, bu kurullar her üç (3) yılda bir yeniden seçilir. Eski üyeler tekrardan aday olup seçilme hakkına sahiptirler.

Yönetim Kurulu gerekli görülen hallerde Başkan tarafından belirlenen gündemi görüşmek üzere ve ayrıca zorunlu olarak yılda en az dört defa toplanır. Yönetim Kurulu üyesi yılda iki kez toplantıya bizzat iştirak etmek zorundadır. Diğer toplantılara telefon, tele faks, video bağlantısı ile katılıp görüşünü bildirebilir. Mazeretsiz olarak yılda üst üste üç (3) toplantıya iştirak etmeyen üyenin üyeliği sona erer ve yerine Yönetim Kurulunca belirlenecek yedek üye geçer.

Yönetim Kurulunun toplantı yeter sayısı, üye tam sayısının yarıdan bir fazlası ve karar yeter sayısı katılanların salt çoğunluğudur. Oyların eşitliği halinde Başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış olur.

Yönetim Kurulu, Konfederasyon Başkanı başkanlığında üyeleri arasından seçeceği beş kişilik bir İcra Kurulu oluşturabilir. İlgili mevzuatla Yönetim Kuruluna verilen görevler hariç Yönetim Kurulunca sınırları belirlenecek şekilde ve çerçevede Yönetim Kurulu yetkilerini İcra Kuruluna devredebilir. Bu kurul gerekli zamanlarda toplanır, kararlar alır ve uygulayabilir. Yaptığı işlemler hakkında Yönetim Kuruluna bilgi verir.

Kararlar, karar defterine yazılır ve imzalanır. Alınan kararlar Başkan tarafından uygulanır.

Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 20:

Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.

1.           Konfederasyonu temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden birine veya bir üçüncü kişiye yetki vermek,

2.           Genel Kurulda alınan kararları uygulamak,

3.           Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurula sunmak,

4.           Konfederasyonun nakdi ve ayni kaynaklarını amacına uygun bir şekilde kullanmak,

5.           Konfederasyon adına banka hesabı veya hesapları açmak, bu hesapları işletmek ve her türlü para transferini gerçekleştirmek için bir veya birden fazla kişiyi görevlendirmek ve bu kişiye veya kişilere harcama yetkisi vermek,

6.           Genel Kurulun verdiği yetki doğrultusunda Konfederasyon faaliyetleri ile ilgili olarak ile taşınmaz mal alımı ve satımı yapmak, Konfederasyona ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek ve işletmek, kira sözleşmesi yapmak, Konfederasyon lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek. Faaliyetlerin yapılabilmesi için her türlü araç, gereç, malzeme ve benzeri ihtiyaçları sağlamak,

7.           Türkiye’de veya yurtdışında temsilcilik açmaya karar vermek ve bu konuya ilişkin işlemlerin yürütülmesini sağlamak,

8.           Konfederasyona üye federasyonların ve derneklerin denetlenmesini sağlamak,

9.           Her faaliyet yılı sonunda Konfederasyonun işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile Yönetim Kurulu çalışmalarını açıklayan raporu ve bütçeyi düzenlemek, toplandığında Genel Kurula sunmak,

10.         Konfederasyonun çalışmaları için gerekli görülen Genel Sekreter, genel sekreter yardımcısı, koordinatör, memur, sekreter, müstahdem ve her türlü personeli almak, görevlerine son vermek, bunların ücretlerini, pirim ve sosyal haklarını temin etmek,

11.         Genel Kurulun verdiği yetki doğrultusunda Konfederasyon Yönetim, Denetim ve diğer kurullarının kamu görevlileri hariç başkan ve üyelerine, genel sekretere ve Konfederasyon bünyesinde sözleşmeli olarak istihdam edilen personele verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile Konfederasyon hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarını tespit etmek ve karara bağlamak,

12.         Etnospor faaliyetlerini yaygınlaştırmak ve insanlara sevdirmek için belirleyeceği yerlerde kurslar, eğitim merkezleri, sahalar açmak ve salonlar inşa etmek veya ettirmek veya kiralamak,

13.         Kulüpleri, sporcuları, antrenör, menajer ve teknik elemanları ödüllendirmek,

14.         Konfederasyona bağlı spor dalları ile ilgili televizyon, radyo, internet, basılı eser yayınları, kulüplerin yarışma malzemelerinde ve spor malzemelerinde kullanacakları reklamlar ile her türlü reklam konusunda ticari ve mali hakları düzenlemek ve denetlemek,

15.         Başkan tarafından teklif edilen yan kurulları onaylamak,

16.         Konfederasyona üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek,

17.         Konfederasyonun görevlerini yürütmek ve faaliyetlerini düzenlemek amacıyla; merkez, ulusal ve uluslararası teşkilatı bünyesinde yer alacak birimlerinde görevlendirilecek idari ve teknik personelinin sayısını, sözleşme ücretlerini ve sosyal haklarını, teşkil edilecek yan kurul üyelerinin huzur haklarını, tazminatlarını, fazla mesailerini, yolluk, harcırah ve yevmiyelerini tespit etmek,

18.         Genel Kuruldan aldığı yetki doğrultusunda Etnospor dallarının gelişmesi ve gelir getirici faaliyet ve organizasyonlar yapılması amacıyla şirket veya iktisadi işletme kurarak faaliyetlerinin yürütülmesini sağlamak,

19.         Üyelerden giriş ödentisi ve üye federasyonların ve derneklerin aidat miktarlarını belirlemek, bu miktarları arttırmak veya azaltmak,

20.         Gerekli gördüğü bir alanda başkan yardımcılığı açıp kendi içinden bir üyeyi o alandan sorumlu yapmak,

21.         Genel Kurulu olağan ve olağanüstü toplantıya çağırmak,

22.         Gerekli gördüğü durumlarda alanlarına göre komisyon, kurul, birim ve kollar oluşturmak,

23.         Konfederasyonun amacını gerçekleştirmek için çalışma usul ve esaslarını belirlemek, yetkisi dâhilinde talimatlar ve yönetmelikler hazırlamak ve uygulamak,

24.         Üye federasyonlar veya bu federasyonlara üye olan kişi ve kulüpler, üye dernekler ve bunların yöneticileri, sporcular ve diğer ilgililerle ilgili disiplin sürecini başlatmak, ilgilileri Disiplin Kuruluna sevk etmek.

25.         Kendine verilen yetkiler çerçevesinde Konfederasyon adına bilumum sözleşmeleri yapmak ve tüzükte öngörülen diğer görevleri yapmak.

 

ÜÇÜNCÜ KISIM

Danışma Kurulu

Danışma Kurulunun Teşkili, Görev ve Yetkileri

Madde 21:

Konfederasyonun danışma organı olup, yılda bir kez toplanarak Konfederasyonun bir önceki yıl yaptıklarını değerlendirir ve bir sonraki yıl için önerilerde bulunur. Üyeleri, Başkanın ve iki Yönetim Kurulu üyesinin önerisi ve Yönetim Kurulunun onayı ile belirlenir.

Danışma Kurulu kararları Yönetim Kuruluna tavsiye niteliğindedir.

 

DÖRDÜNCÜ KISIM

Denetim Kurulu

Denetim Kurulunun Teşkili, Toplaması ve Kararları

Madde 22:

Denetim Kurulu, Genel Kurulca 3 (üç) yıl için seçilen ve mali konularda ihtisas sahibi olan üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur.

Asıl üyeler, seçimi izleyen on iş günü içinde yapacağı ilk toplantıda kendi aralarından bir başkan, bir başkan vekili ve bir raportör seçerler. Kurul, başkan tarafından gerektiği zamanlarda toplantıya çağrılarak çalışmalarını yürütür. Kurul kararları çoğunluk ile alınır. Toplantı ve karar yeter sayısı ikidir. Karara katılmayan üye gerekçelerini Genel Kurula yazılı bir rapor ile sunmak zorundadır.

Kurul görevinde bağımsızdır. Üyeler istifa etmedikçe veya çekilmiş sayılmadıkça görevlerinden alınamaz, yerlerine yenisi görevlendirilemez. Asıl üyelerin ölüm veya istifası halinde boşalan üyeliğe kalan süreyi tamamlamak üzere Yönetim Kurulunca bir yedek üye çağrılarak kurul tamamlanır.

Denetleme Kurulu en az dört ayda bir kez toplanır. Mazeretsiz olarak üst üste iki toplantıya katılmayan üyenin üyeliği düşer. Üye, mazeretlerini sebepleri ile birlikte yazılı olarak toplantı saatinden en geç bir saat önce başkana bildirir. Mazeretin kabulüne o toplantıdaki kurul üyelerince karar verilir.

Denetim Kurulunun Görevleri

Madde 23:

Denetim Kurulu’nun görev ve yetkileri şunlardır:

1.           Denetim Kurulu, Konfederasyonun mali işlemlerinin mevzuata, belge ve kararlara uygun olup olmadığını Genel Kurul adına denetler. Her mali Genel Kurul için yıllık esasa göre hazırlayacağı denetleme raporunu Genel Kurulun onayına sunar. Denetim Kurulu iş ve işlemler hususunda Yönetim Kuruluna uyarılarda bulunabilir. Kurul gerek görmesi durumunda uzman bilirkişilerden yararlanabilir. Bilirkişilere verilecek ücret Denetim Kurulunca teklif, Yönetim Kurulunca tespit edilir ve karşılanır.

2.           Konfederasyonda iç denetim esastır. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

3.           Denetim Kurulu, Konfederasyonun tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve Konfederasyon tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, Konfederasyon tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere g&oum