Geleneksel Türk Okçuluğu’nun Gurur Günü
Publish Date : 2020-01-09
Geleneksel Türk Okçuluğu’nun Gurur Günü

Kültürel değerleri yaşatma adına önemli bir girişim olan UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne Geleneksel Türk Okçuluğu kabul edildi. Bu önemli başarının kamuoyu ile paylaşılması amacıyla Okçular Vakfı'nda düzenlenen basın toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Başkanı ve Okçular Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Toksöz katılım sağladı.

UNESCO başarısının önemine değinen Bakan Ersoy: “Biliyorsunuz Türkiye UNESCO miras listesine en çok unsur kaydettiren 5 ülke sırasında. Dünya Miras Listesi’nde 18 varlığımız bulunuyor. Aynı şekilde somut olmayan kültürel miras listesindeki varlığımız da 18’e yükselmiş oldu. Kültürümüzün çok önemli bir değeri olan Geleneksel Türk Okçuluğu da listedeki yerini bu tarihten itibaren almış oldu. Bu süreçle ilgili çalışmaları titizlikle gerçekleştiren emek veren herkese teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

Basın toplantısında önemli açıklamalarda bulunan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı N. Bilal Erdoğan UNESCO başarısının ve geleneksel sporların önemine bir kez daha değinerek Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun bu doğrultudaki çalışmalarından da örnekler verdi.  

Erdoğan: “Türkiye’nin, geleneksel okçuluğu için UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne başvurması ve bunun olumlu karşılanmış olması değerli bir kültür ögesi olduğunu tescil etmek demektir. Biz Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak başka ülkelerin de bu tür başvurularına destek olurken ve UNESCO ile çok olumlu ilişkiler kurarken istiyoruz ki somut olmayan miras ansiklopedik bilgi olarak kalmasın, doğdukları ülkelerde de yaşatılsın. Mangala ile ilgili benzer bir süreci takip ediyoruz. İstiyoruz ki çocuklarımız mangala oynasın, ok atsın...” dedi.

Basın toplantısı, Okçular Vakfı’nın bahçesinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’ın ok atmaları ile sona erdi.