Haber | 3. Uluslararası Etnospor Forumu Sona Erdi
Publish Date : 2020-02-23
3. Uluslararası Etnospor Forumu Sona Erdi

“Geleneksel Sporların İhyası teması” ile düzenlenen ve bu yıl üçüncüsü Antalya’da gerçekleştirilen Uluslararası Etnospor Forumu iki gün süren yoğun programın ardından Sonuç Bildirgesinin yayımlanması ile sona erdi.


49 ülkeden aralarında bakanlar, hükümet yetkilileri federasyon temsilcileri ve akademisyenlerin bulunduğu 200 katılımcının 22-23 Şubat tarihleri arasında geleneksel sporların geleceğine ışık tuttuğu, değerli fikirleri ile katkı sağladığı forum, büyük ilgi gördü.
 
Başkanlığını Necmeddin Bilal Erdoğan’ın yaptığı Dünya Etnospor Konfederasyonunun organize ettiği forumda birçok ülke geleneksel sporların ve oyunların geleceği için ortak çalışmalar gerçekleştirdi. Düzenlenen paneller ve oturumlarda “Geleneksel Sporların İhyasına” katkı sağlayacak önemli birçok konu masaya yatırıldı.
 
Forumun ilk gününde açılış konuşmasını Necmeddin Bilal Erdoğan yaptı ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen konukları selamladı. Açılış programında Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Antalya Valisi Sayın Münir Karaloğlu ve ülke gençlik ve spor bakanları söz aldı.  Ardından Forum’da Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ve 8 Ülkenin Gençlik ve Spor Bakanları Geleneksel Sporlar Antalya Deklarasyonu’na İmza Attı. İlk gün programı paneller ile devam etti. Forum sonunda DEK Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, geleneksel sporların diğer kültürlere saygı duyma ve uluslar arasında diyalog için temel bir rolünün olduğunun altını çizdi. Forum yayınlanan sonuç bildirgesinin ardından, konuklara sertifika takdimi ve kapanış konuşmaları ile sona erdi.
 
Uluslararası Etnospor Forumu Bu Yıl Türkiye’de Düzenlendi.
 
İlki 2018 yılında Antalya’da düzenlenen Uluslararası Etnospor Forumu’nun ikincisi 2019’da Kazakistan’ın Almatı şehrinde gerçekleştirildi. Forumun üçüncüsü bu yıl 22-23 Şubat tarihleri arasında Türkiye’nin Antalya şehrinde düzenlendi.
 
Necmeddin Bilal Erdoğan: “Dünyanın kültürel zenginliğine dikkat çekmek istiyoruz.” 
 
Açılış konuşmasında dünyanın farklı coğrafyalarından gelen misafirleri selamlayan DEK Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan: “Her şeyin tekdüzeleştiği ve değerlerimizin unutulmaya yüz tuttuğu bir çağda köklerimize dönmeye ve o kökler üzerinden yeniden yeşermeye ihtiyacımız var. Herkesin kendi rengi ile yaşadığı bir dünyayı ancak bu şekilde kurabiliriz.”
 
DEK Başkanı Bilal Erdoğan ve 8 Ülkenin Gençlik ve Spor Bakanları, 2020 Geleneksel Sporlar Antalya Deklarasyonu’na İmza Attı
 
Forumda 8 ülkenin Gençlik ve Spor Bakanları, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan ile birlikte geleneksel sporların ulusal ve uluslararası çapta geliştirilmesi, desteklenmesi ve yayınlaştırılmasının sağlanması adına ortak bildiriye imza attı.  Bu bildiri geleneksel sporlar tarihine “Geleneksel Sporlar Antalya Deklarasyonu” olarak geçti.


3. Uluslararası Etnospor Forumu Sonuç Bildirgesi
Forum sonunda 3. Uluslararası Etnospor Forumu Sonuç bildirgesi yayımlandı. Deklarasyonda hükümetlerin, geleneksel sporların korunması ve güçlendirilmesindeki rolü; gençlerin geleneksel sporlara yönlendirilmesi, geleneksel sporlar yoluyla becerilerinin geliştirilmesi; üniversiteler, federasyonlar ve kulüplerin iş birliği gündemleri ile “Geleneksel Sporların İhyası” adına fikir, görüş, öneri ve sorunları tartışarak bu alanlarda ortak bir görüş birliğine vardılar. Yapılan tartışmaların ve toplantıların neticesinde 3. Uluslararası Etnospor Forumu sonuç bildirgesi ilan edilerek, yayımlandı.  Forum, 2021'da Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılacağı bilgisi ile sona erdi.