Haber | 3. Uluslararası Etnospor Forumu Başladı
Publish Date : 2020-02-22
3. Uluslararası Etnospor Forumu Başladı

Dünya Etnospor Konfederasyonunun düzenlediği, 22-23 Şubat 2020 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleşecek olan ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Etnospor Forumu  açılış töreni ile başladı.  “Geleneksel Sporların İhyası” teması ile düzenlenen forumda Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve aralarında bakanlar, hükümet yetkilileri, federasyon temsilcileri ve akademisyenlerin bulunduğu 49 ülkeden 200 katılımcı bir araya geldi. Forumun açılış konuşmasını yapan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan: “Geleneksel Sporları, sadece bir rekabet, bir fiziksel aktivite, bir oyun değil bir gelişim, bir karakter inşası, bir şuurlandırma aracı olarak görüyoruz. Gelecek yıl dördüncüsünü düzenleyeceğimiz Uluslararası Etnospor Forumumuzu Bakü Azerbaycan'da gerçekleştireceğimizin müjdesini vermek istiyoruz” dedi.

Forum, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan’ın açılış konuşması ile başladı ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun yanı sıra Ürdün, Mali, Fildişi Sahili, Somali, Filistin Gençlik ve Spor Bakanları ile devam etti. 

8 Ülkenin Gençlik ve Spor Bakanları, DEK İle Birlikte Geleneksel Sporlar Antalya Deklarasyonu’na İmza Attı

Açılış koşmalarından sonra gerçekleştirilen ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’ın oturum başkanlığında gerçekleşen panelde geleneksel sporların geleceği üzerine fikirler üretildi.  Aralarında Türkiye, Azerbaycan, Fildişi Sahili, Mali, Pakistan, Filistin, Somali, Özbekistan’ın bulunduğu 8 ülkenin Gençlik ve Spor Bakanları, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan ile birlikte “Geleneksel Sporlar”ın ulusal ve uluslararası çapta geliştirilmesi, desteklenmesi ve yayınlaştırılmasının sağlanması adına “Ortak Bildiri” ye imza attı.  Bu bildiri geleneksel sporlar tarihine “Geleneksel Sporlar Antalya Deklarasyonu” olarak geçti.

 
4. Uluslararası Etnospor Forumu Gelecek yıl Bakü’de 

Forumda geleneksel sporların ihyası için yapılacak yerel ve küresel çaptaki kolektif çalışmaların önemine değinen Dünya Etnospor Konfederasyonu Necmeddin Bilal Erdoğan:

“İlkini Antalya’da 2018 yılında gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Etnospor Forumu’nu, 2019 yılında büyük bir katılım ile Kazakistan’da düzenledik. Bizleri konuk eden Kazakistanlı 
yetkilerimize bir kez daha buradan teşekkür etmek istiyorum. Bugün dünyanın farklı coğrafyalarından davetimize icabet eden 49 ülkeyi temsilen 200 üzerinde katılımcıyı misafir etmenin heyecanını yaşıyoruz. Ayrıca gelecek yıl dördüncüsünü düzenleyeceğimiz forumumuzu Bakü Azerbaycan'da gerçekleştireceğimizin müjdesini vermek istiyoruz.” diye açıklamalarda bulundu.

Erdoğan: “Geleneksel sporların popülerleşmesi ve ilerlemesi önündeki engelleri tartışmak üzere burada bulunuyoruz. Karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmamız bir gereklilik, dünya genelinde bu bilgi alışverişini gerçekleştirmeliyiz. Burada bir istişare, iş birliği, toplu aksiyon platformu hayata geçirmiş oluyoruz. Geleneksel spor ve oyunlarda orta ve uzun vadede hedeflerimizi gerçekleştirmeyi umut ediyoruz. Bu etkinliğin birliğimizin, beraberliğimizin, kardeşlik hukukumuzun gelişmesinde katkı sağlamasını diliyorum." dedi.


Geleneksel Sporları Bir Şuurlandırma Aracı Olarak Görüyoruz

Erdoğan: “Geleneksel sporların arkasında olimpik sporlara nazaran çok daha fazla inanç zenginliğinin, çok daha fazla felsefi derinliğin olduğu inancını taşıyoruz. Sporları, sadece bir rekabet, bir fiziksel aktivite, bir oyun değil bir gelişim, bir karakter inşası, bir şuurlandırma aracı olarak görüyoruz.” dedi.

Foruma Gençlik ve Spor Bakanı M. Muharrem Kasapoğlu da Katıldı 

Foruma katılan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu; “Gençlerimize doğru kültürel zeminde değerleriyle barışık, geleneğinden güç alarak yetişme imkanı verdiğimiz takdirde onlar bizleri gururlandıracak bir gelecek inşa edeceklerdir. Türkiye tüm imkanlarıyla geleneksel spor dallarının her daim yanındadır ve destekçisidir. Geleneksel değerlere sahip çıkmayı, bu yolda yapılan her çabayı değerli buluyoruz" dedi.

Kasapoğlu konuşmasına “Ülke olarak sportif tesisleşmeye çok önem verdik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde son 18 yılda sporda gerçekleştirdiğimiz atılımın dünyada başka bir örneğinin olmadığı kanaatindeyiz" diye devam etti.

Forumda açılış konuşması yapan Antalya Valisi Münir Karaloğlu: “666 yıldır düzenlediğimiz Elmalı Yağlı Güreşlerimiz ile bizler Antalya olarak geleneksel sporlara her zaman katkı sağlamak istiyoruz” dedi.