PENCAK SİLAT NEDİR?


Pencak Silat, çeviklik ve el becerisiyle kendini rakibin ataklarından koruma kabiliyeti gerektiren; yakalama, kilitleme ve blok teknikli bir dövüş sanatıdır.


TARİHÇESİ


Araştırmalar, Pencak Silat’ın Batı Sumatera ve Batı Java bölgelerinde ortaya çıktığını göstermektedir. Pencak Silat, özellikle Batı Sumatera, Bangka, Banten, Batı Java, Cakarta’nın Özel Başkent Bölgesi, Orta Java, Yogyakarta Özel Bölgesi, Doğu Java, Bali, Batı olmak üzere Endonezya’nın birçok bölgesinde uygulanmaktadır. Sportif yönünün yanı sıra müzik aletleri, kıyafet çeşitleri, sözlü gelenek ve anlatım biçimleri gibi özellikleriyle uygulandığı bölgenin yerel kültürünü de yansıtmaktadır.
Pencak Silat, genellikle çeşitli özel günler, törenler ve kutlamalar sırasında uygulanmaktadır. Okullarda ders dışı etkinlikler veya yerel içerik yoluyla öğretilmektedir. Pencak Silat 2019 yılında Endonezya tarafından UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi’ne kaydedilmiştir.


KURALLARI


Pencak Silat’ta temel duruş ve adımlar sekiz adım yönü ilkesine dayandırılmaktadır. Geleneksel müzikler eşliğinde müziğin ritmine göre bu adım ve duruşlar arasında geçiş sağlanmaktadır. Buna “Langkah” denilmektedir. Langkah savunmada ve saldırılarda temel tekniklerdendir. Jurus adındaki bu teknik, büyük bir dikkatle tekrarlanmaktadır. Bu hareketler kas sistemini geliştirirken herhangi bir ani tehdit durumunda çok fazla düşünmeden savunmaya geçmeyi de sağlamaktadır.


Pencak Silat’taki hareketler ve teknikler, çeşitli sanat unsurlarından güçlü bir şekilde etkilenir. Bu hareketler ve teknikler, vücut hareketi (wiraga), hareket hissi (wirasa) ve müziği uygun eşlik eden hareket (wirama) şeklinde adlandırılmaktadır. Bazı disiplinler daha fazla ataklara, yakalamalara veya kilitlemelere odaklanırken bazıları ruhsal gelişime daha çok önem vermekte ve yavaş hareketlerle teknikleri uygulamaktadır. Pencak Silat’ta vücudun tamamı kullanılmaktadır. Ayrıca rakibin dikkatini dağıtacak teknikler de uygulanmaktadır.