Geleneksel Spor Ve Kültürler 4. Kez ‘Etnospor Festivali’nde Buluşuyor

Back

Gelenek ile gelecek bir arada, farklı spor ve kültürler Etnospor’da 

GELENEKSEL SPOR VE KÜLTÜRLER 4. KEZ ‘ETNOSPOR FESTİVALİ’NDE BULUŞUYOR

Dünya Etnospor Konfederasyonu(DEK) tarafından düzenlenen ve geçtiğimiz yıl “At Binenin Kılıç Kuşananın” sloganı ile tecrübenin ve işin ehli olmanın önemine dikkat çekilen festivalin, bu yıl da her yaş grubundan bir milyona yakın ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.

“Etnospor”,  farklı geleneksel kültürlerden süzülüp bugüne dek ulaşan, içerisinde yerel kimliklere has pek çok öğe barındıran sportif etkinlikleri ifade eden kapsayıcı bir terim. Etnospor’da halk kültürlerine has özgünlükleri korumak ilk amaç olarak öne çıkıyor. Merkezi İstanbul’da bulunan ve bünyesinde hâlihazırda 10 ülkeden 13 üyesi olan Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK) 2016 yılından itibaren her yıl kadim sporların yaşatılması ve yaygınlaştırılması amacıyla birçok farklı milletin temsil edildiği Etnospor Kültür Festivali’ni düzenliyor. Festival, spor müsabakalarının yanı sıra farklı ülkelerin yemeklerinden kıyafetlerine kadar kültürel tüm zenginliklerini ziyaretçilere tanıtmayı hedefliyor.

BÜYÜK MÜCADELE: AZİM VE KARARLILIK
Etnospor Kültür Festivali’nin 4’üncüsü bu yıl 3-6 Ekim tarihleri arasında Yeşilköy Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. Festivalde Geleneksel okçuluk, yağlı güreş, şalvar güreşi, kuşak güreşi, aba güreşi, mas güreşi, mangala, aşık atma, atlı cirit, kökbörü, atlı okçuluk ve pato olmak üzere 12 geleneksel spor dalı sevenleriyle buluşacak. 
Yalnızca güreş kategorisinde 250, toplamdaysa 1.000’e yakın sporcunun katılacağı festival, dört gün boyunca tam bir yağlı güreş şenliğine de ev sahipliği yapacak. 

TARİHİN İLK DERBİSİ
Etnospor Kültür Festivali, Osmanlı’dan günümüze Anadolu’da varlığını devam ettiren Atlı Cirit müsabakalarını her yıl bu festivalde izleyicilerle buluşturuyor. Tarihin ilk derbisi diyebileceğimiz Lahana – Bamya Müsabakaları, Osmanlı döneminde Sultanahmet Meydanı’nda görkemli oyunlara sahne olmaktaydı.  Osmanlı döneminde meşhur olan bu iki cirit takımının adının verildiği Lahana – Bamya Özel Ligi’nde Anadolu’dan gelen cirit takımları kıyasıya mücadele veriyor. Geleneksel kültürleri günümüze taşıma noktasında, pek çok farklı çalışma yürüten Etnospor Konfederasyonu, böylesine zengin bir mirası günümüz insanıyla buluşturmaktan ayrıca mutluluk duymaktadır.

AT İLE SPORCUNUN BÜTÜNLEŞTİĞİ AN
Atlı okçuluk
Geleneksel sporların en ilgi çekicilerinden olan Atlı Okçuluk, Etnospor Kültür Festivali’nde önemli müsabakalar eşliğinde sergilenmektedir. Kabak Atışı ve Puta Atışı’nın yer aldığı bu müsabakalar, at ile sporcunun en iyi seviyede bütünleşmesiyle yapılabilmektedir. Büyük bir yetenek ve kabiliyet gerektiren bu spor, heyecanlı müsabakalarla bu festivalde yer alacaktır.
Bu yıl Güney Kore’de düzenlenen Atlı Okçuluk Şampiyonası’nda altın madalya alarak şampiyon olan Berkin Aras da atlı okçuluk kategorisinde, Etnospor Kültür Festivali’nde yer alacaktır. Yine Atlı Okçuluk branşında mücadele veren bayan atlı okçuların inanılmaz maharetleri, bu festivalde izleyicilerle buluşacaktır.
Yine Atlı Okçuluk branşında mücadele veren kadın atlı okçuların inanılmaz maharetleri, bu festivalde izleyicilerle buluşacaktır.

ÇOCUKLAR GELENEKLE BULUŞUYOR
Etnospor Kültür Festivali spor ve oyun müsabakalarının yanında kültürel ve eğlenceli aktiviteleri ile de yüz binlerce katılımcıya ulaşıyor. Festivalde ziyaretçiler sadece spor müsabakalarını izlemiyor, ok atma, ata binme, aşık ve mangala gibi birçok spor ve oyunu tecrübeli profesyonellerin gözetiminde deneyimleyebiliyor.
Festivalde çocukların da özel bir yeri var. Organizasyona katılan her yaş grubundan çocuk topaç, çember, tiktak, kale, menekşe, aşık, sıçratan top, bezirgan başı, üç taş, beş taş, dokuz taş, misket, ip atlama, salıncak, çuval yarışı, yumurta taşıma yarışı, kaşık kukla, masal, bilmece-mani küpleri, köy seyirlik oyunları, koz oyunu, seksek, çocuk tiyatrosu, mendil kapmaca ve birdirbir gibi geleneksel çocuk oyunlarını oynama şansı bulacak.  

DÜNYANIN LEZZETLERİ ETNOSPOR’DA
Festival, kadim değerleri günümüzle buluşturma amacıyla bu yıl Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Filistin, Gürcistan, Kosova, Moldova,  Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sudan, Tanzanya, Tunus, Ukrayna,  Yemen’den oluşan 16 ülkenin geleneksel yemeklerini ziyaretçilerinin beğenisine sunacak. Kıl çadırlarda oba yaşamından tarihi el sanatları atölyelerine, kılıç kalkan gösterilerinden atlı gösterilere pek çok aktivite festival alanında sahne alacak. Alanda 16 Orta Asya ülkesini temsil eden toplulukların yanı sıra Türkiye’nin yedi bölgesinden farklı iller de çadırlarını kuracak.

DÜNYA ETNOSPOR KONFEDERASYONU HAKKINDA
Geleneksel sporların ve kadim oyunların unutulmasının önüne geçmek, bilinirliklerini artırmak ve yaygınlaştırmak için çeşitli faaliyetler düzenleyen uluslararası bir kurum olan Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK), 2015 yılında Kırgızistan’da kuruldu. 
2017 yılında konfederasyonun merkezi İstanbul’a taşındı. Bugün bünyesinde 
10 ülkeden 13 üye bulunduran Konfederasyon geleneksel sporların yaşatılması misyonu çerçevesinde 2016 yılından itibaren Etnospor Kültür Festivali’ni 
düzenliyor. Birçok geleneği ve kadim sporu otantik biçimiyle içinde barındıran festivalde geleneğin genç nesillere aktarımı ve öğrenimi amaçlanıyor.